Programok a térségben
Nyári programok | Téli programok
Nyári képek | Képek - Klagenfurt | Képek - Velden | Téli képek
Alpesi nyaralás Bled | Gerlitzen télen
Vendéglátóhelyek a közelben | Egyéb javasolt utazási célok
Nyári programok

Karintia Ausztria életvidám déli részén fekszik, az alpesi ország legmagasabb hegyei között az olasz és szlovén határnál és ezt nemcsak a melegebb éghajlat, hanem az emberek kedvessége, közvetlensége is elárulja. Az 1270 tava miatt (ebből 200 fürdőtó, ivóvíz minőségű vízzel, melyek akár 28 fokra is felmelegszenek) Karintiát nevezhetjük az ezer tó vidékének is. Karintia legnagyobb tava a Wörthi-tó, melyet gyakran az "osztrák Riviéraként" is emlegetnek, varázslatos hegyek között terül el, vitorlázók, szörfözők, búvárok, vízisízők népesítik be, de lehet golfozni és a tó körül kerékpározni is.

Klagenfurt, Wörthi-tó
Séta Karintia tartományi székhelyén, Klagenfurtban (Fő tér a városházával és a sárkányos szoborral, Szt. Egyed plébániatemplom, tartományi székház a gyönyörű címerteremmel stb.) Klagenfurt már többször kapott Európa Nostra díjat óvárosának mintaszerű felújításáért. Délután barangolás a Wörthi-tóhoz. Felkereshetjük a Pyramidenkogelt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tóra és környékére, majd megnézzük a tó egy félszigetének sziklanyúlványán magasló Maria Wörth plébániatemplomot. Lehetőség van hajókirándulásra a tavon. A félsziget legmagasabb pontján álló késő gótikus plébániatemplom még festőibbé teszi az erdős, szállodákkal, üdülőhelyekkel, sportpályákkal tarkított tópartot. A román stílusú Rózsafűzér kápolna, avagy Téli templom egykori freskói figyelemre méltóak. Ennek a tónak a fenekén pihen például az a harang, amely akkor, amikor a Maria Saal-i templom orgonáját eladták, magától leugrott a toronyból a habokba. Karintia tartományának legnagyobb látványossága, talán a leglátogatottabb turistacentrum az országrészben. Keleti csücskében Klagenfurt, nyugati partján Velden épült. Európa egyik leglátogatottabb alpesi tava.

 Malta-völgy, Gmünd, Millstatti-tó
Ausztria egyik legszebb alpesi völgye a vízesések tarkította Malta-völgy. Felkereshetjük Gmünd városkát, amely városkapuival gyönyörű tereivel a Londron Kastéllyal hamisítatlan középkori hangulatot áraszt. Lehetőség van a Porsche Múzeum megtekintésére (1950-ig itt készültek a híres autók.) Utunkat a Millstatti-tó felé folytathatjuk a tóvidék kulturális centrumát, Millstatt városát kereshetjük fel az egykori bencés apátsággal.

Spittal, Ragga-szurdok, Heiligenblut, Weissensee (Fehér-tó)
Rövid séta Spittal városában, melynek legnagyobb nevezetessége a Porcia kastély reneszánsz udvara. Ezután utazás a Ragga-szurdokhoz, az Alpok egyik leglátványosabb sziklaszurdokához (vízesések sorozata, szinte függőleges sziklafalak, 200 méter szintkülönbség). A szurdok bejárása az idősebbek számára fárasztó lehet. Spittalban lehetőségük lesz a Porcia kastélyban berendezett gazdag néprajzi múzeum megtekintésére. Továbutazás a Möll folyó alpesi völgyében Heiligenblutba, Ausztria egyik legszebb alpesi falujába, mely a 3800 méteres Grossglockner lábainál található. Séta a faluban, látogatás a meseszép fekvésű gótikus plébániatemplomban (híres szárnyasoltár).
A következő megálló lehet  a Weissensee (Fehér-tó). Ez az idillikus szépségű fjordszerű alpesi tó 930 méter magasan fekszik, és arról híres, hogy a vize olyan tiszta, hogy még az Alpokban is alig van párja. Lehetőség van hajókirándulásra.

Ossiachi-tó, St. Veit, Gurk, Strassburg, Friesach
Utazás Karintia harmadik legnagyobb tava, az Ossiachi-tó mentén St. Veit irányába.  Ossiach-ban, a tóparton álló apátsági templom megtekintése. St. Veit volt Karintia fővárosa az 1500-as évekig, a városban ma is sok épület emlékeztet a gazdag múltra. Továbbutazás Karintia egyik legértékesebb műemlékéhez, a Gurki-dómhoz (gótikus freskók, nagyszerű román kori altemplom). Gurk városka egy békés, a főútvonalaktól távol eső folyóvölgyben található, valaha Karintia püspöki székhelye volt.
Útban Friesach felé érdemes megállni  Strassburg váránál, a gurki püspökök egykori rezidenciájánál. Délután sétálhatnak Friesach-ban. A gyönyörű fekvésű város tele van jól karbantartott középkori épületekkel, és lakói büszkén vallják, hogy Friesach Ausztria várakban leggazdagabb városa. Nem véletlen, hogy Ausztriában itt rendezik a legnépszerűbb középkori játékokat.

Villach, Villachi-Alpok
Érdemes sétálni  Karintia második legnagyobb városában, a nagy hegyekkel körülvett Villachban (Dráva-sétány, szép főtér, gótikus plébániatemplom stb.). A turisták egyik kedvence a Landskron várban levő Affenberg Majomhegy ahol a makákó majmok életével ismerkedhetnek meg a látogatók. Villach mellett emelkedik a Villachi-Alpok tömbje, melyre a városból nagyszerű panorámaút vezet számozott parkolókkal és panorámapontokkal. A  különböző kilátópontokról a tartomány és a karintiai tavak lélegzetelállító panorámája tárul elénk.

Élvezetes időtöltést kívánunk!

Látogató számláló